Yrittäjänä olet itse vastuussa työturvallisuudestasi!


Ennakoi ja varaudu

Jotta voit ehkäistä vaaratilanteita, mieti niitä etukäteen. Suunnittele työtilanne mahdollisimman hyvin. Samalla mietit mahdollisia vaaratilanteita. Vaaratilanne voi olla tapaturma, väkivallan uhka tai häirintä. Myös yksin työskenteleminen voi olla tilanne, johon liittyy riskejä. Varmista aina mahdollisuus puhelimen käyttämiseen ja avun hälyttämiseen.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Ota selvää, millaisia suojamia työtehtävässä on käytettävä, ja käytä niitä. 4H-yrittäjänä vastaat itse siitä, että sinulla on työn edellyttämät turvavälineet. Esimerkiksi nurmikonleikkuun turvavälineet ovat:

  • Näkyvät vaatteet, turvakengät, kuulosuojaimet (yli 80 desibeliä)
  • Tarvittaessa turvalasit ja käsineet

Tutustu käyttämisesi laitteiden käyttöohjeisiin. Käyttöohjeissa kerrotaan myös tarvittavista turvavälineistä.


Mielessä kahvilayritys tai jäätelökioski? Muista hygieniapassi!

Jos aiot työskennellä elintarvikkeiden parissa, kannattaa hankkia hygieniapassi. Sen saa suorittamalla hyväksytysti hygieniapassitestin. Ennen osallistumistasi hygieniapassitestiin, kannattaa opiskella itsenäisesti.

Hygieniapassi kulkee käsi kädessä turvallisuuden kanssa. Jos elintarvike on päässyt pilaantumaan, voi asiakas saada myytävästä tuotteesta ruokamyrkytyksen!

Elintarvike voi saastua missä tahansa käsittelyvaiheessa ja lähes mistä tahansa. Saastuttajana voi olla esimerkiksi vesi, elintarvikepakkaukset, ruoanvalmistusastiat, veitset, kauhat, vatkaimet, leikkuulauta, työpöytä, keittiöpyyhe, ruoanlaittaja, ruoan annostelija tai ruokailija itse

Lue lisää hygieniapassista!